Ο «διάλογος» του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τον Οπτικό-Οπτομέτρη Νίκο Καλλίνικο για τη σύμβαση.

Μετά την επίθεση «φιλίας» του ΕΟΠΥΥ αλλά και του υπουργείου Υγείας προς τους ασφαλισμένους τους, ξεκίνησε νέα επίθεση «φιλίας» προς οπτικούς αυτή τη φορά, τάζοντάς τους σχεδόν τα πάντα και

χωρίς ουσιαστικά να δεσμεύονται σε τίποτα, προκειμένου να υπογράψουν σύμβαση για την προμήθεια γυαλιών οράσεως. Εν προκειμένω ο κ. Νίκος Καλλίνικος, Οπτικός-Οπτομέτρης με κατάστημα Οπτικών Ειδών & Φακών Επαφής, από τη Λάρισα (Ρούσβελτ 37), αποφάσισε να αφιερώσει λίγο έως αρκετό από το χρόνο του για να απαντήσει σχεδόν λέξη επί λέξη στα λεγόμενα του ΕΟΟΠΥ. Λεγόμενα που φρόντισε ο ΕΟΠΥΥ να στείλει γραπτά μέσω δελτίου τύπου στα ΜΜΕ και τα οποία ΜΜΕ, σχεδόν στο σύνολό τους τα αναπαρήγαγαν αυτολεξεί χωρίς ψήγμα κριτικής (Copy Paste δηλαδή) και χωρίς να μπουν στον κόπο να ζητήσουν και τις απόψεις των Οπτικών-Οπτομετρών.
Στη συνέχεια του «διαλόγου» σας παραθέτουμε και μερικά link που φιλοξενούν την 2η επιθεση "φιλίας" προς τους οπτικούς αυτή τη φορά!

Ακολουθεί ο «διάλογος» του ΕΟΠΥΥ που λάβαμε και δημοσιεύουμε από τον Οπτικό-Οπτομέτρη Νίκο Καλλίνικο.

“ΕΟΠΥΥ: Με αφορμή την αρνητική στάση που κρατούν οι Οπτικοί-Οπτομέτρες σχετικά με την υπογραφή νέας σύμβασης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)- αξίζει να αναφερθεί ότι: Με τη νέα σύμβαση, όπως προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες – δικαιούχοι της παροχής γυαλιών οράσεως δεν θα είναι αναγκασμένοι να προπληρώνουν το ποσό αποζημίωσης στα καταστήματα οπτικών, ύψους 100€, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Νίκος Καλλίνικος: Δεν πρόκειται περί προπληρωμής καθώς η εξόφληση γίνεται με την παραλαβή των συνταγογραφημένων  γυαλιών. Η διαδικασία της ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ορθώς έπεται της εννοούμενης ως «ζημίας» (δηλαδή της αγοράς των διορθωτικών μέσων). Το ποσό των 100 ευρώ που διατείνεται ότι θα καταβάλλει στους Οπτικούς- Οπτομέτρες ο ΕΟΠΥΥ θα είναι φυσικά μειωμένο μέσω των rebates και clawbacks που προβλέπει η "αγγελική" σύμβαση – με συντηρητικές προβλέψεις οι μειώσεις αυτές θα είναι του ύψους του 30% - κι ενώ θα έχει ήδη αποδοθεί ΦΠΑ και θα έχει γίνει η φορολόγηση στο ακέραιο του προβλεπόμενου ποσού των 100€ ανά εκτελεσθείσα συνταγή.

ΕΟΠΥΥ: Με τη νέα σύμβαση, οι πολίτες – δικαιούχοι της παροχής γυαλιών οράσεως, δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνουν έγγραφα, να συμπληρώνουν αιτήσεις και να προσέρχονται στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποζημιωθούν αλλά θα μεταβαίνουν στο πλησιέστερο συμβεβλημένο κατάστημα οπτικών με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την ταλαιπωρία ειδικά όσοι βρίσκονται σε νησιωτική περιοχή ή δήμο που δεν έχει υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.

Νίκος Καλλίνικος: Η διαδικασία της συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών και η κατάθεσή τους προς έγκριση και αποζημίωση απλά μετατίθεται στον Οπτικό-Οπτομέτρη. Η μετάβαση στον Ελεγκτή –Γιατρό του ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τον ασφαλισμένο, άρα είναι μισή αλήθεια ότι ο ασφαλισμένος δε θα ταλαιπωρείται.  Στις συναντήσεις των συλλόγων μας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προτείναμε να μας επιτραπεί να προσκομίζουμε εμείς τις διατακτικές για κατάθεση – αλλά να πληρώνεται ο ασφαλισμένος- και ΦΥΣΙΚΑ η πρότασή μας έπεσε σε «ώτα μη ακουόντων».

ΕΟΠΥΥ: Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων οπτικών θα πληρώνονται εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος και των ορίων της σύμβασης, όπως οι υπόλοιποι 25.000 πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, των οποίων η πληρωμή γίνεται πολλές φορές σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών.

Νίκος Καλλίνικος: Πρόκειται για τον ίδιο ΕΟΠΥΥ που ακόμα δεν έχει εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων που διαδέχτηκε από το 2010 σε πολλές περιπτώσεις. Τον ίδιο φορέα που παρουσιάζει έλλειμμα στην εκτέλεση ΚΑΘΕ προϋπολογισμού του μέχρι σήμερα. Τον ίδιο που, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του, εξακολουθεί να ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ τις πληρωμές του στην πλειοψηφία των συμβεβλημένων με αυτόν παρόχους!

ΕΟΠΥΥ: Θα εκλείψουν παραβατικές συμπεριφορές μέσα από τον έλεγχο που θα ασκείται στο πλαίσιο της σύμβασης. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθούν φαινόμενα διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Νίκος Καλλίνικος: Αντιθέτως, εκμηδενίζεται η δυνατότητα ελέγχου τυχόν παραβατικών συμπεριφορών. Στο ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ασφαλισμένος προσκομίζει για έλεγχο – έστω δι’ επιδείξεως – το διορθωτικό μέσο για την αγορά του οποίου ζητά αποζημίωση.

ΕΟΠΥΥ: Το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Οργανισμού έχουν ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τον εξορθολογισμό της δαπάνης.

Νίκος Καλλίνικος: Προφανώς οι Οπτικοί – Οπτομέτρες δεν είναι «πολίτες». Η δική μας ταλαιπωρία είναι ήσσονος σημασίας, όπως άλλωστε και η δίκαιη πληρωμή των προϊόντων που εμπορευόμαστε. Η έννοια «εξορθολογισμός της δαπάνης» σε κάθε της εμφάνιση μπορεί να αντικατασταθεί με την «περιστολή του κόστους».

ΕΟΠΥΥ: Ποιον εξυπηρετεί η προπληρωμή του ποσού από τους πολίτες στα καταστήματα οπτικών; Τους πολίτες;

Νίκος Καλλίνικος: Σαφέστατα εξυπηρετεί ΚΑΙ τους ασφαλισμένους! Αφενός διότι τους δίνεται με το ισχύον σύστημα η δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερο εύρος επιλογών σε ό,τι αφορά την ΠΟΙΟΤΗΤΑ των διορθωτικών μέσων που θα προμηθευτούν! Αφετέρου διότι η ρευστότητα είναι είδος εν ανεπαρκεία στην αγορά αυτά τα χρόνια και η διασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεών μας προστατεύει τον κλάδο και φυσικά τους πολίτες από φαινόμενα ΚΑΡΤΕΛ-ΟΠΟΙΗΣΗΣ!

ΕΟΠΥΥ: Ποιον εξυπηρετεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι πολίτες προσκομίζουν στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ περίπου 400.000 έγγραφα; Τους πολίτες ή τους εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ

Νίκος Καλλίνικος: Ο αριθμός των διατακτικών αναμένεται να ΑΥΞΗΘΕΙ κι όχι να μειωθεί, κι αυτό για πολλούς λόγους. Τόσο λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης – ολοένα πιο πολλοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ να κάνουν χρήση της παροχής – όσο και λόγω της έλξης της ιδέας ότι «θα πάρω γυαλιά τζάμπα», αλλά και φυσικά εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης μερίδας του πληθυσμού που χρειάζεται και θα χρειάζεται οπτική διόρθωση, σύμφωνα με ΟΛΕΣ τις μελέτες επιπολασμού της μυωπίας και των υπολοίπων οφθαλμικών παθήσεων.

ΕΟΠΥΥ: Ποιον εξυπηρετεί η χορήγηση οπτικών ειδών από καταστήματα εάν δεν γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ κατά πόσο τα καταστήματα αυτά πληρούν τις προδιαγραφές (ύπαρξη άδειας, ύπαρξη οπτομέτρη κ.α.) ; Το κράτος ή τους πολίτες;

Νίκος Καλλίνικος: Η αδειοδότηση των καταστημάτων οπτικών ειδών γίνεται από τις Διευθύνσεις Υγιεινής των κατά τόπους Περιφερειών και η διαδικασία υπόκειται σε ελέγχους με αυστηρά και συγκεκριμένα κριτήρια. Πρόσφατα άλλωστε δημιουργήθηκε το Μητρώο των επιχειρήσεων του κλάδου απ’ όπου μπορούν να αντληθούν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τη νομιμότητα ή μη της λειτουργίας κάθε καταστήματος. Εξάλλου, με πρόσφατο νομοθέτημα του Υπουργείου Υγείας δημιουργήθηκε και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που θα είναι σε θέση να συμβάλλει στον έλεγχο αυτό. Κοινώς, «προφάσεις εν αμαρτίαις»....


ΕΟΠΥΥ: Θα περιμέναμε από τον κλάδο των Οπτομετρών να δείξει περισσότερη ειλικρίνεια στη δημόσια συζήτηση.

Νίκος Καλλίνικος: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΕΡΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ.  Η βλέψη του ΕΟΠΥΥ είναι να ασκήσει κοινωνική πολιτική μέσω των επιχειρήσεών μας. Πρόκειται περί καθαρής περίπτωσης εσωτερικού δανεισμού, όπου ο δανειοδότης –οι Οπτικοί και Οπτομέτρες – είναι επιχειρηματίες που αγωνίζονται να κρατήσουν επί το πλείστον ανοιχτά τα μαγαζιά τους και ο δανειολήπτης είναι διαπιστωμένα αφερέγγυος και κομμάτι ενός κρατικού μηχανισμού υπό πτώχευση.
Και αφού το έφερε η κουβέντα, ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ;; Ο διάλογος δεν γίνεται με ψευδείς ανακοινώσεις στα μέσα προπαγανδιστικού τύπου!  Δεν νοείται διάλογος με ταυτόχρονο αποκλεισμό από τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΚΤΥΑ τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά του άμεσα εμπλεκόμενου.”

Μερκά από τα ΜΜΕ που φιλοξενούν την επίθεση "φιλίας" του ΕΟΠΥΥ, αυτή τη φορά προς τους Οπτικούς-Οπτομέτρες.


https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/3265031/antidroun-i-optometres-sti-nea-simvasi-me-ton-eopii

http://www.newsbomb.gr/ygeia/news/story/857875/eopyy-50-ekat-eyro-exoyn-proypologistei-gia-optika-eidi-to-2018

http://www.avgi.gr/article/10813/8687108/synantese-sto-ypourgeio-ygeias-gia-te-nea-symbase-optometron-eopyu

http://www.onmed.gr/eopyy/story/363710/synantisi-optometron-me-eopyy-yp-ygeias-ekmidenizetai-i-pithanotita-ypervasis-tis-dapanis

http://www.healthreport.gr/%CE%B3%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD/

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4