Δέκα απλοί τρόποι να προστατεύσετε τα μάτια και την όρασή σας (εικόνες)

Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων των ματιών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα, κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες.


Από τη διατροφή και τη φυσική σας κατάσταση μέχρι τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας ή τον κλιματισμό στο αυτοκίνητό σας, είναι πολλά τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να προστατεύσετε τα μάτια και την όρασή σας.

Τα κυριότερα από αυτά μπορείτε να τα δείτε πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery.

1-mutrilaasdff

1. Βάλτε στη ζωή σας τα μύρτιλα: Τα μύρτιλα ανήκουν στα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Archives of Ophthalmology, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που τα καταναλώνουν τακτικά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί την κυριότερη αιτία τύφλωσης μεταξύ των ηλικιωμένων.

2-spanakidvf

2. Φάτε σπανάκι δύο φορές την εβδομάδα: Το σπανάκι δεν είναι μόνο δυναμωτικό. Σύμφωνα με μελέτες, η λουτεΐνη που περιέχει προλαμβάνει την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη. Συνδυάστε το σπανάκι σας μια κάποια πηγή λιπαρών –όπως το ελαιόλαδο– για να πετύχετε καλύτερη απορρόφηση της λουτεΐνης.

3-kokkina-kremmudiasdcvv

3. Προτιμήστε τα κόκκινα κρεμμύδια αντί για τα λευκά: Σε σύγκριση με τα λευκά, τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πιο πλούσια σε κουερσετίνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που δρα προστατευτικά ενάντια στον καταρράκτη.

4-klimatistiko-autokinitoudv

4. Ρυθμίστε το κλιματιστικό του αυτοκινήτου να «χτυπάει» στα πόδια σας: Όταν ο αέρας κατευθύνεται προς τα μάτια σας αντλεί τη φυσική τους υγρασία κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος ερεθισμών αλλά και μικροεκδορών στα μάτια.

5-othoni-upologisticv

5. Βάλτε την οθόνη του υπολογιστή σας στη σωστή θέση: Φροντίστε η οθόνη του υπολογιστή σας να βρίσκεται ελαφρώς χαμηλότερα από την ευθεία των ματιών σας. Με τον τρόπο αυτόν, τα βλέφαρά σας θα κλείνουν ελαφρώς, βοηθώντας να μειωθεί ο ρυθμός εξάτμισης της φυσικής υγρασίας των ματιών και να αποφευχθεί η ξηροφθαλμία.

6-perpatimacd

6. Να κάνετε έναν περίπατο τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα: Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με γλαύκωμα. Σύμφωνα με σχετική επιστημονική μελέτη, οι ασθενείς με γλαύκωμα που έκαναν έναν 40λεπτο ζωηρό περίπατο τέσσερις φορές την εβδομάδα κατάφεραν να μειώσουν την ενδοφθάλμια πίεσή τους σε σημείο που διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή που λάμβαναν.

7-psarisss

7. Φάτε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα: Στο πλαίσιο μελέτης που εκπόνησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στην οποία ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 32.470 αντρών και γυναικών, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν τις μικρότερες ποσότητες ψαριού είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξηροφθαλμία. Οι ευεργετικές επιδράσεις του ψαριού στα μάτια και στην όραση οφείλονται στα πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα που παρέχει.

8-gualia-iliouccc

8. Να φοράτε καθημερινά γυαλιά ηλίου: Η συστηματική έκθεση των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου συμβάλλει στην ανάπτυξη του καταρράκτη, όπου ο φακός του ματιού θολώνει, επιδεινώνοντας την όραση. Φροντίστε λοιπόν να φοράτε γυαλιά ηλίου ακόμη κι όταν η ηλιοφάνεια είναι λιγοστή και προμηθευτείτε γυαλιά με καλής ποιότητας φακούς.

9-prasini-salata

9. Να τρώτε συχνά πράσινες σαλάτες: Χάρη στα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχουν, τα πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο και το κέιλ μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή επιβραδύνουν την εξέλιξη αυτών των παθήσεων. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των πράσινων λαχανικών βοηθά ώστε να αποκατασταθούν ως έναν βαθμό οι βλάβες που οδηγούν στις δύο παθήσεις.

10-piesiff

10. Να ελέγχετε τακτικά την πίεσή σας: Οι δύο κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης στις ΗΠΑ είναι η υπέρταση και ο διαβήτης, λόγω της φθοράς που προκαλούν στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αγγείων των ματιών.

Πηγή: onmed.gr

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4