Τα βλαστοκύτταρα βοηθούν παιδιά με συγγενή καταρράκτη να βρουν το φως τους.

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε από Κινέζους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Σαν Ντιέγκο και αφορά τα παιδιά με συγγενή καταρράκτη. Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Nature», οι ερευνητές κατάφεραν να «δώσουν» το φως τους σε άτομα με συγγενή καταρράκτη με τη βοήθεια των βλαστοκυττάρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι: 

σε παγκόσμιο επίπεδο τα άτομα που είναι τυφλά λόγω αυτή της μορφής καταρράκτη, που αλλιώς λέγεται και γεροντικός καταρράκτης, φτάνουν τα 20 εκατομμύρια.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα βλαστοκύτταρα για τη δημιουργία διαυγούς κρυσταλλοειδούς φακού με σκοπό την αναγέννηση του φακού του οφθαλμού σε παιδιά με καταρράκτη. Με μία ειδική τεχνική αφαιρούν το θολωμένο φακό από το εσωτερικό του φακού μέσω μιας μικροσκοπικής τομής. Η εξωτερική επιφάνεια του φακού, που ονομάζεται περιφάκιο, παραμένει όμως άθικτη. Το περιφάκιο ως δομή διαθέτει επιθηλιακά βλαστοκύτταρα, η διατήρησή των οποίων αναγεννά τον φακό στο σύνολό του.
blastokuttara-ygeia-ergastirio
Η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε σε κουνέλια και πιθήκους και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Στη συνέχεια δοκίμασαν την τεχνική σε 12 παιδιά και διαπίστωσαν ότι μέσα σε οκτώ μήνες ο αναγεννημένος φακός επανήλθε στο ίδιο μέγεθος με τον κανονικό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Kang Zhang, αυτή είναι η πρώτη φορά που αναγεννιέται ένας ολόκληρος φακός και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ποσοστό των επιπλοκών ήταν χαμηλό. Παρόλα αυτά, είπε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν εκτεταμένες κλινικές δοκιμές πριν η θεραπεία αυτή γίνει πρώτης επιλογής για τους ασθενείς.

Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Βασίλειος Κοζομπόλης επεσήμανε ότι η νέα πρωτοποριακή θεραπεία  δοκιμάστηκε στα παιδιά επειδή τα επιθηλιακά βλαστοκύτταρα των φακών τους είναι πιο νεανικά και πιο ικανά να αναγεννηθούν συγκριτικά με αυτά των ηλικιωμένων ασθενών. Ωστόσο, όπως λέει,  η συντριπτική πλειοψηφία των καταρρακτών είναι στους ηλικιωμένους.

Ενώ ο καθηγητής Robin Ali από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του UCL τόνισε ότι η νέα θεραπεία είναι πολύ σημαντική για τα άτομα αυτά, καθώς προσφέρει πολύ βελτιωμένες προοπτικές για την αντιμετώπιση παιδιατρικών καταρρακτών με την αναγέννηση ενός κανονικού φακού που αναπτύσσεται φυσιολογικά.

Πηγή: http://m.naftemporiki.gr/story/1295178

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4