Πρεσβυωπία και έτοιμα γυαλιά οράσεως

Τί πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής προτού τα αγοράσει
Τα έντεκα λάθη μας, που επιδεινώνουν την όραση με πονοκεφάλους και ημικρανίες και μπορούν να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες υγείας......

Μία συχνή αλλά παρεξηγημένη πάθηση είναι η πρεσβυωπία. Παρότι οι περισσότεροι τη θεωρούν πρόβλημα της τρίτης ηλικίας, η δυσκολία του ατόμου να εστιάσει ευκρινώς σε κοντινά αντικείμενα ξεκινά να εκδηλώνεται, σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, οπτικούς-οπτομέτρες στην ηλικία των 40 ετών, ενώ η πάθηση συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι το 60ο έτος, οπότε και σταθεροποιείται. Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιος ότι πάσχει από πρεσβυωπία, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η θολή ή θαμπή όραση κατά την ανάγνωση, το ράψιμο, τη χρήση έξυπνων κινητών, tablets ή κατά τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας που απαιτεί όραση σε απόσταση 35-40 εκατοστών. Παρ' όλα αυτά οι πρεσβύωπες υποπίπτουν συχνά σε έντεκα βασικά λάθη.

gialia thola

1. Επιλέγουν ‹‹έτοιμα›› γυαλιά. Είναι φτηνά και πωλούνται οπουδήποτε, από τα περίπτερα μέχρι τις λαϊκές αγορές. Και από παρεξήγηση και στα Φαρμακεία. Oι οφθαλμίατροι και οπτικοί- οπτομέτρες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου : Τα έτοιμα γυαλιά είναι επικίνδυνα για την όραση. Επειδή κατασκευάζονται σε μαζική παραγωγή, τα ‹‹έτοιμα›› γυαλιά είναι ενός ''μεγέθους', δηλ. τις περισσότερες φορές είναι ενός σχήματος , πράγμα αδύνατο να εφαρμόσει στο κάθε πρόσωπο. Ο οπτικός, είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να διαλέξετε το κατάλληλο για σας και είναι αυτός που θα το εφαρμόσει στο πρόσωπό σας.

2. Τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας έχουν την ίδια διόρθωση για τους δύο οφθαλμούς (ενώ συνήθως οι βαθμοί δεν είναι ίδιοι στα δύο μάτια).

3. Δεν διορθώνουν τυχόν αστιγματισμό, πράγμα το οποίο είναι σύνηθες στους περισσότερους ανθρώπους.

4. Δεν εξασφαλίζουν όραση από τα οπτικά κέντρα των φακών. Δηλαδή η διακορική απόσταση του ασθενή δεν συμπίπτει με την διακορική των οπτικών κέντρων των φακών στα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας. Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ πιθανό να προκαλούν πονοκεφάλους και κόπωση στα μάτια .

gialia presbyopias

5. Οι πρεσβύωπες συγχέουν την πρεσβυωπία με την υπερμετρωπία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπερδεύουν τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας με εκείνα της υπερμετρωπίας και αποφεύγουν να απευθυνθούν σε οφθαλμίατρο ή οπτικό- οπτομέτρη. Και στις δύο καταστάσεις τα συμπτώματα είναι κοινά, αφού επηρεάζεται η κοντινή όραση.

6. Συγχέουν επίσης τα γυαλιά οράσεως για διάβασμα με τα γυαλιά οράσεως που χρησιμοποιούνται μπροστά από τον υπολογιστή, αφού αυτά τα δύο είναι κατασκευασμένα να χρησιμοποιούνται σε δύο διαφορετικές αποστάσεις.

7. Οι φακοί των έτοιμων και φθηνών γυαλιών πρεσβυωπίας είναι χυτοί και δεν είναι οπτικά κατεργασμένοι και απαλλαγμένοι από οπτικά σφάλματα με αποτέλεσμα να προκαλούν πονοκεφάλους.

8. Καρκινογόνα υλικά σκελετών: Τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά την εμφάνιση των φτηνών γυαλιών πρεσβυωπίας , έχουν καταγραφεί περιστατικά καρκίνου στα σημεία όπου αγγίζουν τα γυαλιά οράσεως στο δέρμα, αυτιά, κρόταφοι, μύτη και την περιοχή γύρω από τα μάτια. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει προδιαγραφές (CEN).

9. Τα φτηνά, έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας είναι χωρίς αντιανακλαστικές επιστρώσεις. Σήμερα κυκλοφορούν στα καταστήματα οπτικών ειδών ειδικές αντιανακλαστικές επιστρώσεις όπου απορροφούν το μπλε φως των έξυπνων συσκευών (tablets, monitors, smart phones, λαμπτήρων led).Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φως(υψηλής ενέργειας ορατή ακτινοβολία) αυξάνει συσωρευτικά την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που δεν είναι αναστρέψιμη.

Zalada

10. Συχνά κάποιοι πρεσβύωπες δανείζονται τα γυαλιά άλλων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων διαπιστώνουν ότι η κοντινή τους όραση έχει αρχίσει να φθίνει είναι μάλλον το ψυχολογικό. Οι περισσότεροι αρνούνται να φορέσουν γυαλιά γιατί έχουν συνδέσει την πρεσβυωπία με τη γήρανση και συνήθως ζητούν τα γυαλιά κάποιου άλλου για να διαβάσουν στα γρήγορα μια ετικέτα, οδηγίες χρήσης ή κάποια είδηση στην εφημερίδα. Οι οφθαλμίατροι, οπτικοί- οπτομέτρες εξηγούν ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τα γυαλιά άλλων ακόμη και αν έχουν τον ίδιο βαθμό πρεσβυωπίας με εμάς, καθώς τα μάτια του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά και τα γυαλιά κατασκευάζονται με βάση τις προσωπικές προδιαγραφές και ιδιαιτερότητες.

11. Τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας κρατούν τον ασθενή μακριά από τον οφθαλμίατρο και τον οπτικό - οπτομέτρη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπιστούν και να θεραπευθούν έγκαιρα διάφορες τυχόν ασθένειες και ειδικά των ματιών που μπορεί να εκδηλωθούν μετά το τεσσερακοστό έτος ηλικίας. (Π.χ γλαύκωμα, παθήσεις ωχράς κηλίδας, παθήσεις αμφιβληστροειδή κ.α. οι οποίες μάλιστα απαιτούν πολυδάπανες θεραπείες)


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΕΛΑΜΙΤΣΗ  

Οπτικός-Οπτομέτρης, Ειδικός Εφαρμοστής Φακών Επαφής
Μέλος του Συνδέσμου Οπτικών Κύπρου

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4