Νέα Ανακοίνωση (28/11/2018) του ΕΟΠΥΥ για την Χορήγηση Γυαλιών Οράσεως.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΠΥΥ
Στη συνέχεια ακολουθεί το
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΠΕΟΟ


Το Δ.Σ. του Οργανισμού λαμβάνοντας υπόψη την ταλαιπωρία που υφίστανται οι δικαιούχοι του, σε ότι αφορά τη χορήγηση των οπτικών ειδών, λόγω της άρνησης της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών να αποδεχτούν μία νομοθετημένη διαδικασία αποφάσισε τα εξής:

EOPYY PEOPLE

1. Την παράταση ισχύος εκτέλεσης όλων των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για οπτικά που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018 από έναν σε τρεις μήνες, προκειμένου να έχουν οι ασφαλισμένοι ένα ικανό χρονικό διάστημα να βρουν κατάστημα οπτικών που θα δέχεται την αποζημίωση με τη «βεβαίωση πληρωμής».

2. Να εκδοθεί οδηγία σε όλες τις ΠΕ.ΔΙ ΕΟΠΥΥ να παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων αποζημίωσης της συγκεκριμένης δαπάνης, μαζί με τα αναγκαία δικαιολογητικά, δηλαδή: α) την ηλεκτρονική γνωμάτευση, β) την απόδειξη πληρωμής, γ) τη βεβαίωση του καταστήματος οπτικών, δ) την προσκόμιση των γυαλιών που αγοράστηκαν για επίδειξη και ε) τη βεβαίωση πληρωμής (voucher), για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

3. Να κληθεί εκ νέου η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών σε συνάντηση με εκπροσώπους του Οργανισμού, καθώς και των συλλόγων των ασφαλισμένων.

4. Ο Οργανισμός σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου μέσου για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του.

Παρακαλούμε τους ασφαλισμένους μας να στηρίξουν ενεργά τη νέα διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών/γυαλιών οράσεως αναλογιζόμενοι ότι με τη νέα διαδικασία:

α) Ο ασφαλισμένος δεν καλείται να προκαταβάλει το ποσό πληρωμής, όπως απαιτούσε η διαδικασία που εφαρμοζόταν έως 30/9/2018.

β) Ο ασφαλισμένος δεν υποχρεώνεται να προσέρχεται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Μέριμνα και στόχος τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και του Υπουργείου Υγείας είναι η διευκόλυνση των πολιτών με την απλούστευση της διαδικασίας η οποία σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο τη δυσχερή λειτουργία των καταστημάτων οπτικών.

Αντίθετα από τις ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών που έχουν δημοσιευθεί, επισημαίνουμε για ακόμη μία φορά ότι:

- Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δικές του ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους οπτικούς, καθώς από το 2012 έως και τη νέα διαδικασία, η αποζημίωση δίνονταν απ’ ευθείας στον ίδιο τον ασφαλισμένο. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν τον ΕΦΚΑ.

- Σε ότι αφορά την αποπληρωμή των καταστημάτων οπτικών τονίζουμε ότι είναι διασφαλισμένη η χρηματοροή και η αποπληρωμή τους ανά μήνα, όπως εξάλλου συμβαίνει με το σύνολο των επαγγελματιών υπηρεσιών υγείας που συνεργάζονται με τον Οργανισμό.

- Υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι της τάξης των 50.000.000€ για την αποζημίωση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, ποσό που σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2018, κρίνεται επαρκές.

- Η αποζημίωση μέσω διατακτικής (voucher) δεν σημαίνει τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Το μόνο που ζητείται, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η δημιουργία ενός κωδικού ηλεκτρονικής συναλλαγής με τον ΕΟΠΥΥ με μόνο υποχρεωτικό δικαιολογητικό την προσκόμιση των νόμιμων αδειών λειτουργίας (βλ. την από 27/09/2018 ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ)

Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω καλούμε τα καταστήματα οπτικών, να δείξουν εμπιστοσύνη σε αυτή τη νέα διαδικασία, σεβασμό στη νομοθεσία και κυρίως σεβασμό στην εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι άλλωστε είναι και οι τελικοί αποδέκτες των υπηρεσιών τους.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Π. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΟΟ

Αθήνα, 28.11.2018

Κύριοι του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ,

εν σχέσει με την τελευταία υπ’ αριθμ. 1550 απόφασή σας, επισημαίνουμε τα εξής:
Σας έχουμε τονίσει επανειλημμένως, ότι ο πανικός και η εμμονή είναι κακοί σύμβουλοι. Παρά ταύτα εμμένετε πεισματικά σχεδόν να ακολουθείτε αδιέξοδη πορεία. Δυστυχώς σε αυτή είσθε μόνοι σας. Δεν θα παρακολουθήσουμε τις αναλήθειες και τις απειλές, πολλώ δε μάλλον δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς. 

Υπενθυμίζουμε και πάλι την παράγραφο του άρθρου 55 του ΕΚΠΥ, την οποία τεχνηέντως αποσιωπάτε: «..Τα γυαλιά και οι φακοί αποζημιώνονται είτε σε συμβεβλημένους παρόχους οπτικών ειδών, είτε στους δικαιούχους όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον Οργανισμό..». Παρά ταύτα είναι καλό και το αναγνωρίζουμε, ότι επιτέλους αναγνώσατε έστω το νόμο. Επίσης είναι μια πρόοδος ότι αποδέχεσθε ότι δεν υπάρχουν οπτικοί που να καλύπτουν την ανάγκη, ούτε συμβεβλημένοι, ούτε έχοντας ζητήσει να λάβουν κλειδάριθμο. Μετά δε την πρόσκληση που σας απευθύναμε θα εκδώσετε εγκύκλιο με οδηγία σε όλες τις ΠΕ.ΔΙ ΕΟΠΥΥ να παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων για την πληρωμή της δαπάνης με τις εκδοθείσες βεβαιώσεις, όπως άλλωστε έχετε υποχρέωση. 

Απομένει να κατανοήσετε, ότι τα οπτικά καταστήματα και οι οπτικοί-οπτομέτρες δεν τελούν σε εργασιακή σχέση εξάρτησης ή άλλη με τον Οργανισμό. Οι θέσεις μας για να διαθέσουμε τα εμπορεύματά μας και τις υπηρεσίες μας, είναι γνωστές από τις προηγούμενες ανακοινώσεις μας. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε βλαπτικούς και καταστροφικούς όρους αποδεχόμενοι τις έωλες οικονομικές σας «εκτιμήσεις». Η επαγγελματική μας ελευθερία και η προσπάθεια για αξιοπρεπή διαβίωση αποτελούν αναφαίρετα δικαιώματά μας. 

Η τακτική να διχάζετε την κοινωνία και να φέρετε τους ασφαλισμένους απέναντι στους οπτικούς-οπτομέτρες είναι μεθοδευμένη, αντίθετη στα χρηστά ήθη και στους κανόνες της χρηστής διοίκησης και αποδεικνύεται αλυσιτελής. Ο ΕΟΠΥΥ ευθύνεται και υποχρεούται να παρέχει οπτικά είδη στους ασφαλισμένους σύμφωνα με το νόμο. Οι κανόνες της χρηστής διοίκησης επιβάλλουν πριν την αλλαγή της διαδικασίας αποζημιώσεως να έχετε μεριμνήσει να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας, πράγμα που δεν πράξατε.

Επειδή μάλιστα στοχοποιείτε απαράδεκτα την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών – Οπτομετρών σας τονίζουμε ότι η Ένωση λειτουργεί σύμφωνα με το καταστατικό της και τις αποφάσεις της Γενικής της Συνέλευσης. Αποτελεί μάλιστα τίτλο τιμής και αναγνώριση των προσπαθειών μας ότι πιστοί στους καταστατικούς μας σκοπούς πρωτοστατούμε στον αγώνα για την διασφάλιση των συμφερόντων του κλάδου και την δημόσια υγεία. Σας πληροφορούμε δε, ότι τους οπτικούς οπτομέτρες –κι όχι μόνο τα μέλη μας-δεν τους αγγίζουν τα σαθρά προσβλητικά σας συμπεράσματα ότι δήθεν δεν έχουν κρίση, άποψη και ελεύθερη βούληση. 

Τέλος επισημαίνεται, ότι μας χαροποιεί ιδιαιτέρως ότι θα απευθυνθείτε έστω και τώρα στο Νομικό Τμήμα του Οργανισμού. Αν δε το είχατε πράξει ενωρίτερα θα είχατε ίσως προλάβει αστοχίες, θα είχατε προστατεύσει τον Οργανισμό και θα τηρούσατε τις υποχρεώσεις σας προς τους ασφαλισμένους. Ζήτημα βεβαίως και πάλι γεννάται από το γεγονός ότι προφανώς –ως προκύπτει από την διατύπωση της ίδιας της απόφασής σας- προσπαθείτε να προκαταλάβετε το σχετικό πόρισμα καταλήγοντας ότι δήθεν αρνούμαστε «..την παροχή της υπηρεσίας κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας», θέση που ούτως ή άλλως πάσχει και πραγματικά και νομικά.

Για το ΔΣ της ΠΕΟΟ,    

Κατσαβός Παναγιώτης
Πρόεδρος 

Μυλόβας Στέλιος
Γεν. Γραμματέας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4