«Ασπίδα προστασίας» για την ΟΣΟΟΕ το μνημόνιο συνεργασίας με την Ένωση Σηματούχων Εταιρειών

Σημαντικό βήμα για την πάταξη του εμπορίου απομιμητικών προϊόντων

Είναι  γεγονός ότι το εμπόριο απομιμητικών προϊόντων και η γενικότερη παραβίαση των νόμιμων υπηρεσιών επιφέρει σημαντική ζημία στα καταστήματά μας. Η πώληση (και ιδιαίτερα μέσω διαδικτύου) παράνομων απομιμητικών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εκτός από τη μη καταβολή πραγματικών φόρων, πλήττει τη δημόσια υγεία με ανυπολόγιστες συνέπειες στον κοινωνικοοικονομικό και παραγωγικό ιστό της χώρας.

Οι διωκτικές αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, αξιοποιώντας κάθε πληροφορία και καταγγελία. Εν συνόλω, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της πάταξης του συγκεκριμένου φαινομένου και να προστατευτεί το επάγγελμα, θεωρώ απαραίτητο να εισηγηθώ στο Σώμα των Αντιπροσώπων και στους Προέδρους των Συλλόγων-μελών την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας και της Ένωσης Σηματούχων Εταιρειών (ΕΣΗΜΕΤ).

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η ΕΣΗΜΕΤ αποτελεί το μοναδικό και καθ' ύλην αρμόδιο οργανισμό στην Ελλάδα για την προάσπιση και ανάπτυξη του trade name και των δικαιωμάτων που απορρέουν και που είναι συνδεδεμένα με αυτό, ήτοι των δικαιωμάτων των νόμιμων δικαιούχων των εμπορικών σημάτων, σχεδίων, υπηρεσιών -και όπως αυτά νοούνται σύμφωνα με τον νόμο- και όχι μόνο -, από αθέμιτες πρακτικές όπως η παραποίηση, αντιγραφή, απομίμηση και παράνομη χρήση.

Η συνεργασία μας με την ΕΣΗΜΕΤ θα βοηθήσει τα καταστήματα οπτικών σε όλες τις περιοχές της χώρας να προστατεύσουν την δραστηριότητα που νομίμως ασκούν, θα προφυλάξει τους ασθενείς/αγοραστές και θα καλλιεργήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης μεταξύ οπτικού και αγοραστικού κοινού. Σε δεύτερο βαθμό, θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στα καταστήματά μας, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην αύξηση των εσόδων και θα προφυλάξει πολλές θέσεις εργασίας σε αυτά.

Η ανάπτυξη μίας σταθερής συνεργασίας με την ΕΣΗΜΕΤ, μέσα από ενέργειες που θα συμφωνηθούν, θα βοηθήσει στον από κοινού σχεδίασμα κατάθεσης προτάσεων -όπου αυτό απαιτείται- προς τα αρμόδια και συναρμόδια υπουργεία, τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς και τις Περιφέρειες.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την κ. Μαρία Μακρυδάκη, Founder και Managing Director της ΕΣΗΜΕΤ, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί μου, για την πολύτιμη βοήθεια της.

Θωμάγγελος Μιχαλάκης
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών & Οπτομετρών Ελλάδος

Το απομιμητικό εμπόριο πλήττει βάναυσα τον κλάδο των Οπτικών

Η ΕΣΗΜΕΤ – Ένωση Παραγωγών Αυθεντικών Προϊόντων (Ένωση Σηματούχων Εταιρειών) αποτελεί τη μοναδική ένωση στην Ελλάδα, από το 2016, που έχει στους κόλπους της τις εταιρείες παραγωγούς, νόμιμους δικαιούχους των βιομηχανικών σχεδίων και σημάτων. Μέχρι στιγμής έχουμε 579 μέλη και μέσα σε αυτά βρίσκονται και ελληνικές εταιρείες, αλλά και καταστήματα οπτικών.

Αντίστοιχες ενώσεις και μοναδικές στη λειτουργικότητά τους υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και εκτός Ε.Ε., ακριβώς γιατί τα θέματα γύρω από τα δικαιώματα αυτά είναι πολλά και χρήζουν λεπτών χειρισμών. Άλλωστε, κάθε κλάδος έχει τη δική του ένωση, γιατί όχι τότε και γι’ αυτό το πρόβλημα, και μάλιστα σε μία χώρα που αποτελεί -και θα αποτελεί- πύλη εισόδου απομιμητικών προϊόντων. Άλλωστε, για να ιδρύσουμε την ΕΣΗΜΕΤ έγινε μία μελέτη τεσσάρων ετών προκειμένου να καταγραφούν τα καλώς αλλά και τα κακώς κείμενα γύρω από την καταπολέμηση των απομιμητικών προϊόντων.

Το εμπόριο των απομιμητικών προϊόντων είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν πρόκειται να λυθεί. Μπορεί όμως να περιοριστεί, εάν και εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεργαστούμε για το κοινό καλό.

Δεν υπάρχει προϊόν που να μην μπορεί να αντιγραφεί/παραποιηθεί, αλλά ο κλάδος των οπτικών ειδών είναι ένας κλάδος που έχει χτυπηθεί βάναυσα από το φαινόμενο και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας, τόσο για τα καταστήματα οπτικών όσο και για τους καταναλωτές. Γι’ αυτό άλλωστε και έχουμε από το 2017 τις ειδικές σημάνσεις προστασίας καταναλωτών και εμπόρων, τόσο για φυσικά όσο και για τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Το πρόβλημα στο κλάδο των οπτικών ειδών δεν περιορίζεται μόνο στα γνωστά σε όλους μας γυαλιά ηλίου. Δυστυχώς η αντιγραφή έχει προσχωρήσει και στους φακούς επαφής, αλλά και στο οπτικό υγρό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό τους και τη διατήρησή τους. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι καθότι τα υλικά αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας και, ως εκ τούτου, επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή.

Πράγματι, οι διωκτικές αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να απομακρύνουν τα όποια απομιμητικά προϊόντα και τις ευχαριστούμε γι’ αυτό. Η συμμετοχή τους είναι σημαντική για εμάς. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ομαδικά και γι’ αυτό πιστεύουμε πως η συνεργασία μας με την Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών & Οπτομετρών Ελλάδος και με τον κύριο Μιχαλάκη, ο οποίος αντιλαμβάνεται πλήρως το πρόβλημα, θα συμβάλλει θετικά τόσο στην προστασία των καταστημάτων οπτικών ειδών και των καταναλωτών, όσο και στην εμπορική τους ανάπτυξη.

Μαρία Μακρυδάκη
Founder & Dir General ESIMET
www.esimet.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4