Η Γεν. Συνέλευση των Οπτικών για την προτεινόμενη σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια γυαλιών οράσεως.

Στην αίθουσα συνεδριακών εκδηλώσεων του ΕΒΕΕΑ έγινε η έκτακτη Γ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) στις Αθήνα 21-01-2018. Με μεγάλη συμμετοχή πλέον των 400 ατόμων σε ένα φορτισμένο περιβάλλον και τελικά ένα Παμψηφεί ΟΧΙ από την Γεν. Συνέλευση των οπτικών όλων των Συλλόγων και των μελών τους στην προτεινόμενη σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ. Μια σύμβαση  που στόχο έχει να βάλει σε αντιπαράθεση τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με τους Οπτικούς σύμφωνα με τις ομιλίες-παρεμβασεις των δεκάδων ομιλητών. Η απόφαση της Γ.Σ. δημοσιεύεται πιο κάτω. 

Στη Γ. Σ. συμμετείχαν πέραν της ΠΕΟΟ και: Ο Σύλλογος Οπτικών & Οπτομετρών Β. Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ) με εισηγήτρια την πρόεδρο του κα Αλέξανδρα Αποστολίδου, Ο Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Ελλάδας (ΣΟΟΕ) με εισηγητή τον Υπ. Δημ. Σχέσεων του συλλόγου Γιάννη Νικολαράκο, η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετριας (ΕΑΟ) και εισηγητή τον πρόεδρο της Βασίλη Δρίτσα.
Ακόμη δυναμικό παρόν και με ουσιαστικές παρεμβασεις, έδωσαν ο Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Ν. Μαγνησίας και ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Ν. Αχαϊας (ΣΟΟΝΑ) με τον πρόεδρο του Γιάννη Καραμούζη, τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Νικολακοπουλο και το μέλος του Δ.Σ.Παναγιώτη Ταυταροπουλο. Αξίζει να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο τους.

Οι Θέσεις του ΣΟΟΒΕ (Περίληψη της εισήγησης της Αλεξάνδρας Αποστολίδου)
Οι θέσεις με τις οποίες προσήλθε ο ΣΟΟΒΕ στην τελευταία γενική συνέλευση της ΠΕΟΟ είναι: "Η καθολική άρνηση μας σε οποιαδηποτε σύναψη σύμβασης κατα την οποία θα εισπράτει ο οπτικός-οπτομέτρης τα χρήματα καθώς μιλάμε για εναν οργανισμό αφερρέγυο καθώς πολλοί συνάδελφοι είναι ακόμα σε δικαστική διαμάχη για την είσπραξη των δεδουλευμένων τους από το 2010.  Είμαστε κατά του clawback και του rebate και διαμαρτυρόμαστε έντονα καθώς δεν προσκληθήκαμε στον διάλογο νωρίτερα.
Επίσης εκφράζουμε την έντονη δυσφορία μας για το γεγονός οτι ο υπουργός αρνήθηκε να μας συναντήσει καθώς και δεν απάντησε στις οχλήσεις μας που είχαμε κάνει απο κοινού με τον ΣΟΟΕ και την ΕΑΟ για το θέμα της υπουργικής απόφασης που περιείχε ως όρο την εποπτεία της οπτομετρίας από οφθαλμίατρο."

Οι Θέσεις του ΣΟΟΕ (Η εισήγηση του Γιάννη Νικολαράκου)
"Στην ανακοίνωση που έβγαλε η ΠΕΟΟ, μιλάει για συζητήσεις που έγιναν  μεταξύ της ΠΕΟΟ και του ΕΟΠΥΥ, προφανώς το μεσοδιάστημα από την προηγούμενη πρόσκληση σε σύμβαση μέχρι την επόμενη. Θα ήθελα πολύ να ξέρω ποιος έκανε αυτές τις συζητήσεις από την ΠΕΟΟ με τον ΕΟΠΥΥ, τι αντικείμενο είχαν και γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί. Τι ακριβώς είναι αυτό που πρότεινε η ΠΕΟΟ για να βοηθήσει τον ΕΟΠΥΥ , όπως αναφέρει η ανακοίνωση προς τους ασφαλισμένους.

  1.  Αγαπητού συνάδελφοι της ΠΕΟΟ γιατί ήσασταν μόνον εσείς παρόντες σε αυτές τις συζητήσεις; Γιατί το κάνατε κρυφά χωρίς να το γνωρίζουν οι άλλοι σύλλογοι αλλά και τα μέλη της ΠΕΟΟ και ποιο ήταν το αντικείμενο συζητήσεων και τι σκοπούς εξυπηρετούσατε. Προκύπτουν όπως καταλαβαίνετε αγαπητοί συνάδελφοι, αμείλικτα ερωτήματα και στα οποία πρέπει να λογοδοτήσετε!
  2. Στην τελευταία Γ.Σ. της ΠΕΟΟ πήραμε μία απόφαση. Να μην έχουμε καμία συνομιλία με τον ΕΟΠΥΥ εάν δεν εξοφληθεί και το τελευταίο ευρώ από τις οφειλές. Τι ήταν αυτό που άλλαξε και ξεκίνησαν οι συνομιλίες εκ νέου και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουμε;
  3. 3.Είναι σαφές σε όλους ότι η σύμβαση των οπτικών με τον ΕΟΠΥΥ δεν είναι απλά ασύμφορη, είναι καταστροφική για τον μέσο οπτικό. Με τα στατιστικά που κρατώ εγώ και δεν πρέπει να απέχουν πολύ από το σύνολο των οπτικών, μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή οι συνταγές του ΕΟΠΥΥ είναι περίπου το 20% του συνολικού μου τζίρου. Φανταστείτε λοιπόν αυτό το 20% του τζίρου σας να το πουλήσετε, να το φορολογηθείτε , να πληρώσετε το κοστολόγιο και στο τέλος να μην το πληρωθείτε. Είναι σα να πέσει ο τζίρος σας 20% και ταυτόχρονα να ανέβει το κοστολόγιό σας 20%. Έρχομαι λοιπόν να ρωτήσω:

Α) τι θα γίνει αν όλοι, ΟΛΟΙ όμως, δεν υπογράψουμε. Θα κόψουν την παροχή; Δικό τους πρόβλημα. Ο κόσμος θα συνεχίσει να αγοράζει γυαλιά γιατί δεν βλέπει. Μπορεί να πέσει ο τζίρος μας το πολύ 20% αλλά δεν θα έχει ανέβει το κόστος μας.

Β) Αυτοί που θέλουν (οι ελάχιστοι) να υπογράψουμε την σύμβαση, τι συμφέρον έχουν; Διότι , το προφανές (δηλαδή να βγάλουν χρήματα από τις διατακτικές) , δεν ισχύει. Άρα πρέπει να μας πούνε πού αποσκοπούν. Και εν πάση περιπτώσει να σκεφτούν καλά πως τοποθετούνται διότι παρασύρουν έναν ολόκληρο κλάδο σε καταστροφή.

Τέλος, θέλω να καλέσω όλους τους συναδέλφους οπτικούς να ξεκινήσουν έναν αγώνα ενημέρωσης των ασφαλισμένων για το πώς έχει η κατάστασή και να εξηγούν στους πελάτες τους ότι την σύμβαση δεν την υπογράφουμε, όχι απλά γιατί δεν μας συμφέρει αλλά γιατί για εμάς είναι ζήτημα επιβίωσης της επιχείρησής μας, των υπαλλήλων μας και των οικογενειών μας. Και βλαπτική γι’ αυτούς γιατί:

Με βάση των χαμηλό προϋπολογισμό της παροχής οπτικών ειδών (45 εκ μόνο) για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ  που ουσιαστικά μειώνει το ποσό της παροχής περίπου στο μισό. Αυτό είναι καλό να το ξέρουν οι πελάτες μας και να γνωρίζουν ότι όσοι προλάβουν θα πάρουν γυαλιά και οι άλλοι όχι.

Τέλος προτείνω,  η καμπάνια ενημέρωσης να γίνει από κοινού με ΟΛΟΥΣ τους συλλόγους προς τους ασφαλισμένους και να είναι επιθετική και να εκθέτει τον ΕΟΠΥΥ, όπως προσπαθεί να μας εκθέσει και αυτός."

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Γ.Σ. της 21ης Ιανουαρίου 2018

1. Ρύθμιση και αναγνώριση οφειλών προηγούμενων ετών.

2. Μη υπογραφή σύμβασης με τη μορφή της προτεινόμενης.

3. Πρόταση να πληρώνεται ο ασφαλισμένος.

4. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση να τεθεί σε Γενική Συνέλευση.

5. Εξουσιοδότηση του ΔΣ της Π.Ε.Ο.Ο προκειμένου να αντιμετωπίσει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

6. Εξουσιοδότηση του ΔΣ της Π.Ε.Ο.Ο για εξωδικαστική η δικαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων με τον ΕΟΠΥΥ.

 
Έκτακτη ενημέρωση για την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Μετά από πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ αντιπροσωπεία της ΠΕΟΟ και των άλλων συλλόγων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του οργανισμού. Οι εκπρόσωποι της ΠΕΟΟ ενημέρωσαν για την ομόφωνη απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης να μην υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση με τον οργανισμό. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αφού ενημέρωσε για την άρτια οργάνωση και συνεχή ανοδική πορεία του οργανισμού επέμεινε στην πρόταση του για σύναψη σύμβασης. Οι εκπρόσωποι της ΠΕΟΟ και των άλλων συλλόγων εξήγησαν τους λόγους της αρνητικής απόφασης ολων των Οπτικών της χώρας. Το ΔΣ της ΠΕΟΟ θα παρακολουθεί αποκοντά την κατάσταση και θα ενημερώνει τον κλάδο για όλες τις εξελίξεις.

Αθήνα 24-01-2018

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4