Η Ασφάλεια Χρήσης των Φακών Επαφής

Οι φακοί επαφής αποτελούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα (medical devices)
Ο οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κατατάσσει τους φακούς επαφής (ΦΕ) στην...

κλάση ΙΙ των ιατροτεχνολογικών προϊόντων (medical devices). Οι φακοί επαφής απαιτούν "επαγγελματική" επίβλεψη ενώ είναι απαραίτητη η συνταγογράφησή τους, και αυτό συμβαίνει για σημαντικό λόγο. Κλινικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι χρήστες ΦΕ δεν συμμορφώνονται σχετικά με τη σωστή φροντίδα και την αντικατάσταση των φακών τους. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η μή τήρηση των οδηγιών μπορεί να είναι ολέθρια για την οφθαλμική υγεία.
premiOtoric
Η ρίζα όλων αυτών είναι η βαθιά παρανόηση των "ασθενών" σχετικά με την ιατρική φύση των φακών επαφής. Σίγουρα, κάποια ποσοστό ενοχής μπορεί να αποδοθεί στην εμπορευματοποίηση μια και αρκετοί πωλητές στο διαδίκτυο παραβλέπουν τον ιατρικό χαρακτήρα των φακών επαφής, και δίνουν δυστυχώς μεγαλύτερη έμφαση στη διαφήμιση και την πώληση του προϊόντος παρά στην έγκαιρη ενημέρωση και συμβουλευτική σχετικά με τη χρήση τους. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης αναλογεί ξεκάθαρα και στους εφαρμοστές, τους επαγγελματίες του χώρου, που δεν αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο για τη σωστή εκμάθηση του χρήστη. Ο οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σε συνεργασία με Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και επαγγελματικές οργανώσεις οπτομετρίας, οφθαλμολογίας, καθώς επίσης και κατασκευαστές ΦΕ, έχουν ασκήσει πρόσφατα μεγάλη προσπάθεια για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ιατρική φύση των φακών επαφής και για τη σημασία της σωστής φροντίδας και αντικατάστασής τους. Οι "εκστρατείες" αυτές φαίνεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Είναι τώρα η σειρά του κάθε επαγγελματία-εφαρμοστή να διασφαλίσει ότι θα φτάσει στον κάθε χρήστη το μήνυμα για το πώς να φροντίσει για την ασφάλεια των φακών επαφής του. Είναι επιτακτική ανάγκη αυτό να αρχίσει από αύριο!

Συγγραφέας: Σωτήρης Πλαΐνης, Οπτομέτρης, MSc, PhD, FBCLA, κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης (IVO) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Πηγή: Optical House


 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4