Διόρθωση μυωπίας για αυτούς που αθλούνται...

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι διορθώνουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό τους με LASER και
απαλλάσσονται από γυαλιά & φακούς επαφής. Πρόκειται για το συναρπαστικότερο ίσως τομέα της οφθαλμολογίας, που με σημαντικές εξελίξεις έχει δώσει λύση στα καθημερινά προβλήματα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η πρώτη επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής με laser έγινε πριν περίπου 15 χρόνια. Έκτοτε, η πρόοδος της τεχνολογίας στάθηκε στο πλευρό της οφθαλμολογίας και έκανε τη διαθλαστική χειρουργική ακόμα πιο προσιτή και ασφαλή.
Έτσι σήμερα με μια επέμβαση σύντομη και ανώδυνη μπορείτε να βελτιώσει την όραση και να αλλάξει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων για πάντα.
Δύο είναι οι χειρουργικές μέθοδοι διόρθωσης μυωπίας με laser, η PRK & η LASIK. Οι υπόλοιπες μέθοδοι και τεχνικές, που αναφέρονται ( Femtosecond, IntraLase, Monovision, Lasek, κ.α), είναι παραλλαγές και βελτιώσεις της LASIK και της PRK. Και οι δύο είναι πολύ αποτελεσματικές. Τόσο οι ιδιαιτερότητες του ματιού κάθε ασθενούς, όσο και οι ατομικές ανάγκες του, μας οδηγούν στο να επιλέξουμε τη μία ή την άλλη.

Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, τόσο επαγγελματικά όσο κι ερασιτεχνικά, έχουν αυξημένες απαιτήσεις από την όρασή τους. Σχεδόν όλα τα sports απαιτούν καλό οπτικό πεδίο και άριστο συντονισμό όρασης και χεριού-ποδιού.
Προβλήματα με φακούς επαφής και γυαλιά
Οι αθλητές-μύωπες αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα τόσο με τη χρήση των γυαλιών οράσεως, όσο και με τους φακούς επαφής. Τα γυαλιά δημιουργούν προβλήματα τραυματισμών, μειωμένου «καθαρού» πεδίου, όσο και περιφερειακής παραμόρφωσης του πεδίου. Η ομαλή χρήση των φακών επαφής δυσκολεύει από σκόνη, ιδρώτα, μολύνσεις.
Διόρθωση μυωπίας για χόμπυ και άθληση
Λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δώσει η σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική, όπου με τη χρήση laser μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις και την άνεση στις αθλητικές δραστηριότητες, προσφέροντας καλή ποιότητα όρασης και βάθος πεδίου.
Η επιλογή της μεθόδου διόρθωσης της μυωπίας με laser λαμβάνει κυρίως υπόψη το είδος του αθλήματος ή της δραστηριότητας (χόμπυ). Ο άξονας είναι πάντα η ασφάλεια των οφθαλμών.
Δυναμικά αθλήματα και laser
Αθλήματα στα οποία υπάρχει στενή επαφή (πχ πολεμικές τέχνες, ποδόσφαιρο, μπάσκετ) έχουν αυξημένο κίνδυνου μετεγχειρητικού τραυματισμού του ματιού. Στις περιπτώσεις αυτές η ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η PRK, στην οποία δεν υπάρχει δημιουργία κρημνού (flap), ο οποίος σε περίπτωση τραυματισμού κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο, μπορεί να «διπλώσει» δημιουργώντας προβλήματα.
Γιατί ο Tiger Woods έκανε LASIK
Αθλήματα ή δραστηριότητες, στα οποία δεν υπάρχει επαφή ή αυτή είναι μικρού βαθμού (πχ. τέννις, στίβος, καταδύσεις, τζόκινγκ, γκολφ), μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος LASIK. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι ο παγκοσμίου φήμης πρωταθλητής γκολφ Tiger Woods.
Οδηγίες και προσοχή μετά την επέμβαση με laser
Οι αθλητές που υποβάλλονται σε διαθλαστικές επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας με laser πρέπει να δίνουν προσοχή στις μετεγχειρητικές οδηγίες του οφθαλμιάτρου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν στον άμεσο χρόνο αποθεραπείας (περίπου 2 εβδομάδες) στον οποίον πρέπει να απέχουν από έντονες προπονήσεις και αγώνες. Γι’ αυτό γίνεται συνεννόηση με τον ειδικό οφθαλμίατρο και προγραμματισμός έτσι ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος χρόνος για την επέμβαση με βάση το πρόγραμμά τους.
Περισσότερες πληροφορίες για τη μυωπία και άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, μπορείτε να δείτε εδώ: http://lasermiopias.gr

Συγγραφέας: Έλενα Κεφάλα, MICOpth, Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Πηγή: http://www.boro.gr/89595/diorthwsh-mywpias-gia-aytoys-poy-athloyntai
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4