Ο Dr. Γεώργιος Μαρκέτος γράφει για τη Δυστροφία του Fuchs (fooks)

FUCHS Η ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

Η δυστροφία του Fuchs (fooks) επηρεάζει τον κερατοειδή - το καθαρό μπροστινό παράθυρο του ματιού σας. Αυτή η διαταραχή προκαλεί διόγκωση στον κερατοειδή που μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση και δυσφορία στο μάτι.

Η δυστροφία του Fuchs συνήθως επηρεάζει και τα δύο μάτια και μπορεί να προκαλέσει σταδιακή χειροτέρευση της όρασης σας για πολλά χρόνια. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με δυστροφία του Fuchs έχουν έναν ήπιο τύπο και δεν παρατηρούν μεγάλη αλλαγή στην όρασή τους.
FUCHS

Μερικά φάρμακα και βήματα αυτο-φροντίδας μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα σημάδια και τα συμπτώματα δυστροφίας του Fuchs σας. Αλλά όταν η διαταραχή είναι προχωρημένη και έχετε χάσει την όραση, ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσετε την όραση είναι με τη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης κερατοειδούς.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα δυστροφίας του Fuchs συνήθως επηρεάζουν και τα δύο μάτια και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Λάμψη, η οποία είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα και μειώνει την ευαισθησία αντίληψης ή επηρεάζει την όραση σε χαμηλό φωτισμό.
Θολή όραση, η οποία εμφανίζεται το πρωί μετά το ξύπνημα και βελτιώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η όραση μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να βελτιωθεί ή να μην βελτιωθεί.
Παραμορφωμένη όραση, ευαισθησία στο φως, δυσκολία να βλέπεις τη νύχτα και να βλέπεις "φωτοστέφανα" γύρω από το φως
Μικρές, μικροσκοπικές κυψέλες στην επιφάνεια του κερατοειδούς σας
Ένας κερατοειδής που φαίνεται θολός ή αδιαφανής.


Όταν ο οφθαλμίατρος εξετάζει τον κερατοειδή σας, αυτός ή αυτή αναζητά:

Ακανόνιστες "διογκώσεις" στην οπίσθια επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα (guttae)
Οίδημα κερατοειδούς
Κερατοειδής θολερός
Η αύξηση του κερατοειδούς, που μετράται με ειδικό όργανο (συνήθως υπερηχογράφημα)


ΑΙΤΙΕΣ
Κανονικά, τα κύτταρα που φέρουν το εσωτερικό του κερατοειδούς (ενδοθηλιακά κύτταρα) συμβάλλουν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας υγρών μέσα στον κερατοειδή χιτώνα. Τα υγιή ενδοθηλιακά κύτταρα εμποδίζουν τον οίδημα του κερατοειδούς και βοηθούν στην αποφυγή του κερατοειδούς. Αλλά με τη δυστροφία του Fuchs, τα ενδοθηλιακά κύτταρα δεν λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών μέσα στον κερατοειδή (οίδημα ή οίδημα). Αυτό προκαλεί πάχυνση του κερατοειδούς και θολή όραση.


Η δυστροφία του Fuchs μπορεί να κληρονομηθεί. Η γενετική βάση της νόσου είναι περίπλοκη - τα μέλη της οικογένειας μπορούν να επηρεαστούν σε πολύ μεταβλητούς βαθμούς, και μερικές φορές καθόλου.

Εάν εμφανίσετε κάποια από αυτά τα σημεία και συμπτώματα και ειδικά εάν χειροτερεύσουν με την πάροδο του χρόνου, επισκεφτείτε έναν ειδικό οφθαλμίατρο . Εάν τα συμπτώματα εμφανιστούν ξαφνικά, καλέστε έναν οφθαλμίατρο για επείγον ραντεβού.


Dr. Γεώργιος Μαρκέτος M.D Οφθαλμίατρος Χειρουργός

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Πηγή: Dr. Γεώργιος Μαρκέτος M.D Οφθαλμίατρος Χειρουργός

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4