×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 488

Μακροχρόνιες Παθήσεις των Ματιών

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες μακροχρόνιες παθήσεις των ματιών.

Pathiseis mation Johnson

Βλεφαρίτιδα
Η βλεφαρίτιδα είναι μια συνήθης και επίμονη πάθηση, που προκαλεί φλεγμονή στη βάση των βλεφάρων. Συνήθως οφείλεται σε μόλυνση ή σε δερματική πάθηση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού (βλέπε παρακάτω).

Η βλεφαρίτιδα προκαλεί πρήξιμο, ερυθρότητα και φαγούρα στα βλέφαρα, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε "τσιμπήματα" και πόνο στα μάτια. Επιπλέον, τα βλέφαρά σας μπορεί να έχουν λιπαρές εκκρίσεις ή "λέπια", γεγονός που δημιουργεί δυσφορία καθώς αισθάνεστε ότι υπάρχει κάτι στην επιφάνεια του ματιού σας. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να προκαλέσει αφύσικη αύξηση ή απώλεια βλεφαρίδων.

Εάν έχετε εμφανίσει κάποια στιγμή βλεφαρίτιδα, είναι πιθανό να ξαναεμφανιστεί σποραδικά, ορισμένες φορές μετά από μεγάλα διαστήματα όπου τα μάτια σας ήταν υγιή. Η βλεφαρίτιδα δεν είναι ιάσιμη, αλλά τα συμπτώματα συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικές θεραπείες και καλή υγιεινή των ματιών.

Ο επαγγελματίας υγείας των ματιών σας θα μπορέσει να διαγνώσει τη βλεφαρίτιδα και να σας βοηθήσει να βρείτε το σωστό θεραπευτικό σχήμα για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα.

Αλλεργίες των ματιών
Η αλλεργία στα μάτια (αλλεργική επιπεφυκίτιδα) είναι αποτέλεσμα μιας συστημικής ανωμαλίας του ανοσοποιητικού σας. Είναι μια αντίδραση στα αλλεργιογόνα, όπως γύρη, μούχλα, ακάρεα σκόνης ή τρίχωμα ζώων.

Αυτά τα αλλεργιογόνα μπαίνουν στα μάτια σας και το σώμα σας αντιδρά απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται ισταμίνες, και οι οποίες, με τη σειρά τους, προκαλούν μόλυνση. Αυτή η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει στα μάτια σας:

Ερυθρότητα
Οίδημα
Ύγρανση
"Τσιμπήματα" ή "κάψιμο"
Εάν έχετε αλλεργία στα μάτια, μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε φαγούρα στα μάτια σας, σαν να έχει μπει άμμος ανάμεσα στο μάτι και το βλέφαρο. Επιπλέον, η όρασή σας μπορεί να θολώνει προσωρινά. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνοδεύονται από καταρροή ή φαγούρα στη μύτη, φτάρνισμα, βήχα ή ακόμη και πονοκεφάλους.

Η καλύτερη άμυνα στις αλλεργίες των ματιών είναι ο εντοπισμός και η αποφυγή επαφής με τα αλλεργιογόνα που πυροδοτούν τα συμπτώματα αυτά. Εάν, ωστόσο, έρχεστε σε επαφή με γνωστό αλλεργιογόνο, αφαιρέστε τους φακούς επαφής (εάν φοράτε φακούς) και πλύνετε προσεκτικά τα μάτια σας.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, μπορείτε να πάρετε ένα φάρμακο OTC ή συνταγογραφημένη θεραπευτική αγωγή. Μιλήστε στον επαγγελματία υγείας των ματιών σας και τον παθολόγο σας, για να βρείτε ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την αλλεργία σας.

Γλαύκωμα
Με τον όρο γλαύκωμα, περιγράφεται μια ομάδα παθήσεων των ματιών, που μπορεί να επηρεάσουν την όρασή σας. Είναι πιο συνηθισμένο σε ηλικιωμένους και σε άτομα τα οποία έχουν ιστορικό αυτής της πάθησης στην οικογένειά τους.

Το γλαύκωμα εμφανίζεται όταν η αύξηση μέσα στο μάτι είναι τόσο υψηλή, που προκαλεί βλάβη στα νεύρα και τις ίνες στο πίσω μέρος του ματιού σας. Το γλαύκωμα συνήθως επηρεάζει και τα δύο μάτια, αλλά το ένα μάτι επηρεάζεται πιο γρήγορα από το άλλο.

Είναι σύνηθες, τα άτομα με γλαύκωμα να μην έχουν συμπτώματα και αρχικά η όρασή τους να φαίνεται φυσιολογική. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, έτσι ώστε ο επαγγελματίας υγείας των ματιών σας να μπορεί να σας ελέγχει για γλαύκωμα.

Το γλαύκωμα, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας και να προκαλέσει τύφλωση. Η ζημιά στο μάτι που προκαλείται από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με σταγόνες για τα μάτια, θεραπεία των ματιών με λέιζερ ή η επέμβαση, μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω απώλεια της όρασης.

Καταρράκτης
Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού του ματιού σας. Ο καταρράκτης μπορεί να μην έχει συμπτώματα αρχικά, αλλά με τον καιρό η όραση μπορεί να θολώσει σημαντικά. Επιπλέον, μπορεί να ενταθεί το θάμπωμα, με αποτέλεσμα το άτομο να δυσκολεύεται να κοιτάξει φώτα μεγάλης έντασης.

Οι περισσότερες καταρράκτες σχετίζονται με την ηλικία, επομένως εμφανίζονται συχνότερα σε ηλικιωμένους. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καταρράκτη, όπως η έκθεση στην επιβλαβή ακτινοβολία UV, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, ο διαβήτης, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.

Εάν έχετε καταρράκτη αλλά χωρίς συμπτώματα, ή δεν επηρεάζεται πολύ η όρασή σας, τότε μπορεί να μην χρειάζεται θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να χρειάζεται επέμβαση εάν ο καταρράκτης σας αρχίζει να επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως η ικανότητα να αναγνωρίζετε άτομα, να διαβάζετε ή να οδηγείτε.

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Η ηλιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μια πάθηση του ματιού που συνήθως εμφανίζεται μετά τα 65. Ωστόσο, σε ορισμένους ανθρώπους εμφανίζεται νωρίτερα. Η AMD προκαλείται όταν η κηλίδα, το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς στο μάτι σας, σταματά να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Η AMD οδηγεί σε σταδιακή απώλεια του κεντρικού πεδίου της όρασης, καθώς αυτό διαστρεβλώνεται και θολώνει. Δεν οδηγεί απαραίτητα σε πλήρη απώλεια της όρασης, γιατί συχνά η περιφερική όραση (πλευρική) παραμένει ανέπαφη.

Εάν έχετε AMD, η κεντρική όρασή σας μπορεί να είναι θολή ή διαστρεβλωμένη και τα πράγματα να φαίνονται ότι έχουν ασυνήθιστο μέγεθος ή σχήμα.

Υπάρχουν δύο τύποι AMD: ξηρή AMD και υγρή AMD.

Η πιο συνηθισμένη ξηρή AMD αναπτύσσεται σταδιακά με τον καιρό και μπορεί να οδηγήσει σε μερική απώλεια της όρασης. Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για την ξηρή AMD. Ωστόσο, οι καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να γίνουν ευκολότερες με τη βοήθεια καλού φωτισμού, μεγάλης γραμματοσειράς και μεγεθυντικού φακού.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής και ορισμένες τροφές (όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ξηρής AMD.

Η υγρή AMD αναπτύσσεται πιο γρήγορα και μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη απώλεια όρασης. Ορισμένες φορές θεραπεύεται με φάρμακα ή επέμβαση με laser. Η θεραπεία δεν βελτιώνει πάντα την όραση, αλλά μπορεί να προλάβει την επιδείνωσή της. Η υγρή AMD πρέπει να θεραπεύεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την αποφυγή περαιτέρω απώλειας της όρασης.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Εάν έχετε διαβήτη, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στα μάτια, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται όταν ο διαβήτης έχει καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή σας.

Στα πρώτα στάδια της αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα. Στη συνέχεια, μπορεί να αρχίσει να θολώνει η όρασή σας ή να μην βλέπετε καλά τη νύχτα. Η αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί, ορισμένες φορές, να οδηγήσει σε απότομη τύφλωση.

Είναι πολύ σημαντικό, η διάγνωση της αμφιβληστροειδοπάθειας να γίνεται εγκαίρως και τα οποιαδήποτε συμπτώματα να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατόν, επομένως οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές.

Θα μπορέσετε να το ελέγξετε καλύτερα ελέγχοντας πιο αποτελεσματικά το διαβήτη σας. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει επέμβαση στα μάτια με laser για την αποφυγή μελλοντικών βλαβών στα μάτια.

Σύνδρομο ξηρού οφθαλμού
Το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού οφείλεται στο γεγονός ότι τα μάτια σας δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή τα δάκρυά σας εξατμίζονται πολύ γρήγορα. Εξαιτίας του συνδρόμου ξηρού οφθαλμού, η όρασή σας μπορεί να θολώνει και να προκληθούν στα μάτια σας τα παρακάτω:

Ξηρότητα
Οίδημα
Ερυθρότητα
Ύγρανση
"Τσιμπήματα" ή "κάψιμο"
Η αίσθηση ότι κάτι υπάρχει στα μάτια σας
Το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Μπορεί να είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου ή σύμπτωμα μιας χρόνιας ασθένειας. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σύνηθες στους ηλικιωμένους.

Το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού είναι μια χρόνια πάθηση που συνήθως αντιμετωπίζεται με καλή υγιεινή του ματιού και λιπαντικές σταγόνες. Τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν πιο ήπια με διάφορες προσαρμογές στο περιβάλλον σας, όπως η χρήση υγροποιητή εκεί που ο αέρας είναι ξηρός.

Εάν λαμβάνετε φάρμακα, μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε εάν το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού αποτελεί παρενέργεια και εάν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σκεύασμα που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την παρενέργεια. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει λιπαντικές σταγόνες ματιών για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Περισσότερα για τις περιβαλλοντικές αιτίες της ξηροφθαλμίας θα βρείτε στο άρθρο μας για τις βραχυχρόνιες παθήσεις των ματιών.

Το καλύτερο βήμα για τη διασφάλιση της υγείας των ματιών και της όρασής σας είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον επαγγελματία υγείας των ματιών σας. Εάν ανησυχείτε για την υγεία των ματιών σας ή την όρασή σας, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον επαγγελματία υγείας των ματιών σας το συντομότερο δυνατό για να αποκλείσετε μια πάθηση των ματιών.

------------------------------------------------------------

Πηγή: www.acuvue.gr

Οι φακοί επαφής 1-DAY ACUVUE® TruEye®  προσφέρουν την υψηλότερη προστασία UV από οποιονδήποτε άλλο ημερήσιο φακό επαφής. Εάν προτιμάτε φακούς επαφής συχνής αντικατάστασης, επιλέξτε τους φακούς ACUVUE OASYS® ή ACUVUE OASYS® for ASTIGMATISM.1

* Όλοι οι φακοί επαφής ACUVUE® έχουν φίλτρο UV Προστασίας ενάντια στη μετάδοση των επιβλαβών ακτίνων στον κερατοειδή χιτώνα και μέσα στα μάτια. Οι φακοί επαφής με UV προστασία ΔΕΝ αντικαθιστούν τα γυαλιά με UV προστασία όπως τα γυαλιά ηλίου γιατί δεν καλύπτουν πλήρως το μάτι και την περιοχή γύρω από αυτό. Θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε γυαλιά με UV προστασία σύμφωνα με τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.

ACUVUE® αποτελεί εμπορικό σήματα της Johnson & Johnson Hellas Commercial and Industrial S.A. © Johnson & Johnson Hellas Commercial and Industrial S.A. 2018

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4