Τα βλαστοκύτταρα μπορoύν να βοηθήσουν στη βελτίωση της επούλωσης του τραύματος του κερατοειδούς

Μια νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει άμεσα το ρόλο των διαφόρων βλαστικών κυττάρων στην επούλωση τραυματισμένου κερατοειδούς, του εξώτατου τμήματος του ματιού.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες έρευνες,..

καλύπτει όλους τους κύριους τύπους κερατοειδικών κυττάρων με ολοκληρωμένο τρόπο, παρουσιάζοντας ομοιότητες και διαφορές στη διαδικασία επούλωσης και τη χρήση των βλαστικών κυττάρων για θεραπεία.

Η επούλωση του τραύματος του κερατοειδούς είναι μια σύνθετη διαδικασία που παρουσιάζεται ως απόκριση σε διάφορους τραυματισμούς στα μάτια και χειρουργικές επεμβάσεις. Η καθυστερημένη, ελλιπής ή υπερβολική επούλωση αποτελεί σημαντική κλινική ανησυχία. Η έρευνα παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή των βλαστικών κυττάρων στην επούλωση του κερατοειδούς τραύματος και τονίζει τον τρόπο με τον οποίο η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τελειοποίηση της επούλωσης των πληγών και την παροχή οφέλους στους ασθενείς.

«Η προόδος στις τεχνικές μεταμόσχευσης και το φάσμα των διαθέσιμων κυτταρικών πηγών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση της θεραπείας της ανώμαλης κερατοειδικής επούλωσης πληγών μπορούν να δώσουν καθησυχασμό σε ασθενείς με τραυματισμούς του κερατοειδούς ότι η διατήρηση της όρασης μπορεί να είναι δυνατή στο άμεσο μέλλον», έγραψαν αυτοί που συμμετέχουν στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων.

 Πηγή: Wiley (το κείμενο μπορεί να έχει υποστεί επεξεργασία για λόγους  έκτασης και ύφους)

Δημοσιογραφική αναφορά: Mehrnoosh Saghizadeh, Andrei A. Kramerov, Clive N. Svendsen, Alexander V. Ljubimov. Concise Review: Stem Cells for Corneal Wound Healing. STEM CELLS, 2017; DOI: 10.1002/stem.2667

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4