Λίγα λόγια για το Γλαύκωμα από τον Dr. Γεώργιο Μαρκέτο M.D Οφθαλμίατρο Χειρουργό (μέρος 1ο)

Το γλαύκωμα είναι ένας ευρύς όρος που περιγράφει μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που προκαλούν βλάβη οπτικού νεύρου με αποτέλεσμα την απώλεια των νευραξονικών κυτταρικών αξόνων των γαγγλίων του αμφιβληστροειδούς και, τελικά, την απώλεια της όρασης. Το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως.


-Το γλαύκωμα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς συμπτώματα. Επομένως, εκτιμάται ότι πάνω από το 50% των ασθενών που πάσχουν δεν γνωρίζουν ότι το έχουν.

-Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη αιτία τύφλωσης στην Ευρώπη και παγκοσμίως και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία για μη αναστρέψιμη τύφλωση. (Πρώτη αιτία τύφλωσης στον Δυτικό κόσμο θεωρείται η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια.)

-Το γλαύκωμα μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ ευρύ φάσμα τιμών ενδοφθάλμιας πίεσης (ΙΟΡ), συμπεριλαμβανομένων των πιέσεων στο φυσιολογικό εύρος. Έτσι, η ΙΟΡ παρουσιάζει χαμηλή ευαισθησία.

Επιπλέον, η ΙΟΡ παρουσιάζεται με χαμηλή ειδικότητα, καθώς πολλοί ασθενείς με αυξημένη πίεση δεν έχουν σημάδια γλαυκώματος. Αυτοί οι ασθενείς ταξινομούνται ως πάσχοντες από οφθαλμική Υπερτονία.


ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Οι εξετάσεις γλαυκώματος για έλεγχο της πίεσης των ματιών συνήθως εκτελούνται κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας, αλλά δεν επαρκούν για τη διάγνωση του γλαυκώματος. Οι ασθενείς με οφθαλμική υπέρταση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος. επομένως, απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση από οφθαλμίατρο.

Για να διερευνήσει το γλαύκωμα, ο κλινικός ιατρός πρέπει να μετρήσει την πίεση του οφθαλμού (τονομετρία), να επιθεωρήσει το πρόσθιο τμήμα συμπεριλαμβανομένης της γωνίας του θαλάμου του οφθαλμού (γωνιοσκόπηση), να εξετάσει το οπτικό νεύρο για βλάβη (οφθαλμοσκόπηση), να ελέγξει την περιφερική όραση (περιμετρικά- ΟΠΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ) και να προβεί σε μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς (παχυμετρία).

Ο έλεγχος οπτικού πεδίου (περιμετρικά) είναι ένα σημαντικό μέρος της διάγνωσης.

Πηγή: Dr. Γεώργιος Μαρκέτος M.D Οφθαλμίατρος Χειρουργός

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4