1048X300_ez2c 1048-300-SILMO-GRE-fixe COUPLE UNILENS C.SL.1
preload image preload image

Καταγγελία Π.Ε.Ο.Ο. προς Jumbo: Πουλάτε παράνομα οπτικά είδη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην έγγραφη καταγγελία της - την οποία έχει στη διάθεσή του το koutipandoras.gr -, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών σημειώνει επ’ ακριβώς:

«Η εταιρεία σας δηλαδή προβαίνει παρανόμως στην διάθεση φακών επαφής (και μάλιστα παιδικούς) από μη κατάλληλη εγκατάσταση και χωρίς να ορίζεται και να παρίσταται Επιστημονικός Υπεύθυνος Οπτικός, παρά την ρητή απαίτηση του Νόμου. Ταυτόχρονα δε τα εν λόγω προϊόντα δεν συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εκ του νόμου πληροφοριακό δελτίο που ενημερώνει τους καταναλωτές κατασκευή, την κατηγορία και την χρήση τους, ως αυτό ορίζεται ως προαπαιτούμενο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 89/686/ΕΟΚ, ούτε σημειώνεται αν το διανεμόμενο προϊόν είναι συμβατό με τα πρότυπα ISO 13485/2003, 9001/2008, 93/42/ΕΕC».

«Είναι δηλαδή προφανές», συνεχίζει η καταγγελία η οποία κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Υγείας, «ότι η συγκεκριμένη διάθεση από μέρους σας γίνεται αφενός κατά παράβαση του νόμου που ορίζει τον τρόπο διάθεσής τους και αφετέρου κατά παράβαση και των διατάξεων που έχουν τεθεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού, καθόσον από πουθενά δεν πιστοποιείται η καταλληλότητα της κατασκευής τους, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα προϊόντα να εγκυμονούν ενδεχομένως κινδύνους για την υγεία των χρηστών τους – καταναλωτών, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά».

Η ΠΕΟΟ μάλιστα, καλεί τα Jumbo στην εξώδικη καταγγελία της να: α) «αποσύρουν τα ως άνω οπτικά προϊόντα (φακούς επαφής) από όλα τα σημεία διαθέσεως τους», β) «να απόσχετε από την περαιτέρω διάθεσή τους» και γ) «να μας ενημερώσετε άμεσα για τις σχετικές ενέργειές σας».

Η αστυνομία βεβαίωσε παράβαση στο κατάστημα της Κορίνθου

Όπως είπε στο koutipandoras.gr ο κ. Μπίρλης οπτικός-οπτομέτρης & μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών-Οπτομετρών (Π.Ε.Ο.Ο.), στα τέλη Φεβρουαρίου, έκανε καταγγελία στην αστυνομία για πώληση φακών επαφής από τα Jumbo του Ισθμού της Κορίνθου χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής.

Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο της Αστυνομίας Κορίνθου στο σχετικό αίτημα του εν λόγω οπτικού Κόρινθο, βεβαιώνεται η παράβαση στον υπεύθυνο του καταστήματος για την πώληση φακών επαφής άνευ άδειας αρμόδιας αρχής.

Τί απαντούν στις καταγγελίες τα Jumbo

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου των Jumbo, τον γνωστό δημοσιογράφο Χρήστο Κώνστα ο οποίος ως επίσημο σχόλιο έκανε το εξής: «Η εταιρία έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες νόμιμες νομικές ενέργειες κατά της καταγγελίας της ΠΕΟΟ. Δεν επιθυμεί να απαντήσει περαιτέρω».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του koutipandoras.gr, τα Jumbo έχουν αποστείλει ήδη εξώδικο στην ΠΕΟΟ, με βάση το οποίο επιβεβαιώνουν πως όντως πωλούν τους εν λόγω φακούς επαφής αλλά διευκρινίζουν πως «η διάθεση των προϊόντων αυτών […] όχι μόνο δεν παραβιάζει τις επικαλούμενες από εσάς διατάξεις του Ν. 4093/2012 ή και του Ν.971/1979, ως ισχύουν, ή το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και αποτελεί επιτρεπτή εμπορική δραστηριότητα καθ’ όλα νόμιμη, στα πλαίσια του επιτρεπτού υγιούς ελεύθερου εμπορικού ανταγωνισμού […]».

Μάλιστα, τα Jumbo επισημαίνουν επίσης πως «οι εποχικά διατιθέμενοι αποκριάτικοι έγχρωμοι φακοί επαφής για ενήλικες είναι απλοί φακοί (όχι διορθωτικοί διαθλαστικών ανωμαλιών των οφθαλμών), οι οποίοι περιέχουν σαφείς οδηγίες χρήσης και προφυλάξεων, τόσο συνοπτικές επί της συσκευασίας τους όσον και αναλυτικές σε ειδικό έντυπο εντός αυτής, και πωλούνται ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη, ώστε η διάθεσή τους είναι επιτρεπτή και απολύτως σύννομη».

Άρθρο του Νίκου Σπυρόπουλου, 08 Μαρτίου 2016

Πηγή: www.koutipandoras.gr 

jumbo-peoo kataggelia

fakoi epafis jumbo4 copy

fakoi epafis jumbo 3 copy

jum1agag

IMG 0123

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Jfull Eyewear. 100%, made in Italy! Δείτε την νέα κολεξιόν της HUGO BOSS! »