Τι προβλέπει η νομοθεσία για την «Προστασία των Καταναλωτών»;;;

Κωδικοποιηθήκαν σε ένα ενιαίο κείμενο οι διατάξεις της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των καταναλωτών, με έναρξη ισχύος την 17η Μαρτίου 2018.

Με τον νόμο 4512/2018 εισάγονται και άλλες βασικές ρυθμίσεις στον ν.2251/1994 για την "προστασία των Καταναλωτών", με σημαντικότερες τις εξής:
-    Αποσαφηνίζονται οι ορισμοί «καταναλωτής» και «προμηθευτής», βοηθώντας στην αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης και τον περιορισμό των εντάσεων στην αγορά.
-    Παρέχεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, στο πεδίο των Γενικών Όρων Συναλλαγών, προστασία αντίστοιχη με εκείνη του φυσικού προσώπου.
-    Αποσαφηνίζεται και επανακαθορίζεται ότι όλα τα αγαθά καλύπτονται από δωρεάν διετή νόμιμη εγγύηση.
-    Καταργείται η υποχρέωση των πωλητών να παρέχουν επιπλέον (εμπορική) εγγύηση. Δύναται ό-ως να παρέχεται ε-πορική εγγύηση -ε την πληρω-ή ενός αντιτί-ου ή και -ε τη -ορφή επέκτασης της ήδη παρεχόμενης εγγύησης, -ε την προϋπόθεση ότι θα έχει αποτελέσει αντικείμενο συ-φωνίας από τα -έρη. 
-    Ρυθμίζονται, τα ζητήματα της παροχής οδηγιών χρήσης και της τεχνικής υποστήριξης μετά την πώληση ενός προϊόντος, δηλαδή την συνεχή παροχή τεχνικών υπηρεσιών για τη συντήρηση και επισκευή του προϊόντος, καθώς και την ευχερή προμήθεια ανταλλακτικών και άλλων τυχόν αγαθών, που απαιτούνται για τη χρήση του.
-    Τίθενται με πιο σαφή τρόπο οι ειδικοί ορισμοί για την Γενική Ασφάλεια Προϊόντων και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις για τον παραγωγό και τον διανομέα. Επιπλέον, τίθενται σαφέστερα οι υποχρεώσεις που αφορούν τις γενικές αρχές επίθεσης της σήμανσης CE.
-    Αναμορφώνονται, οι διατάξεις για την προστασία της ψυχικής υγείας των ανήλικων και εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για την απαγόρευση διάθεσης προϊόντων, τα οποία ενέχουν κινδύνους για την ψυχική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων ή καλλιεργούν διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας, ιθαγένειας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. 
-    Διευρύνεται η δυνατότητα επιχορήγησης των καταναλωτικών ενώσεων με δωρεές, χορηγίες και ενισχύσεις από επιστημονικούς φορείς, ιδρύματα ή νομικά πρόσωπα με κοινωνικό ή κοινωφελή σκοπό. Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται η απαγόρευση να δέχονται ενισχύσεις από μεμονωμένους προμηθευτές ή οργανώσεις τους. 
-    Καταργείται, η υποχρέωση διάθεσης μέρους του ποσού που επιδικάζεται σε συλλογικές αγωγές στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
-    Προστίθεται, η ευθύνη του παραγωγού ή του πωλητή περάν της ευθύνης του προμηθευτή.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ηλεκτρονική σελίδα της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή: http://www.efpolis.gr

Πηγή: http://www.eea.gr/gr/el/articles/ti-provlepei-i-nomothesia-gia-tin-prostasia-ton-katanaloton?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4