Ανοιχτή Επιστολή του Οπτικού - Οπτομέτρη Ηλία Σαπουνάκη για την Σύμβαση των Οπτικών με τον ΕΟΠΥΥ.

Αγαπητέ συνάδελφε και ασφαλισμένε,
Την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να αλλάξει τον τρόπο χορήγησης οπτικών ειδών την μάθαμε τόσο εμείς ως άμεσα εμπλεκόμενοι, όσο και οι ασφαλισμένοι, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι όροι της επερχόμενης σύμβασης είναι τόσο σαφής και ξεκάθαρη όσο μια μαύρη τρίχα στο σκοτάδι.
Αρκετοί από εσάς που χρησιμοποιείτε γυαλιά οράσεως γνωρίζετε ότι με τα 100 ευρώ που προσφέρει ως χορηγία το ασφαλιστικό σας ταμείο, δεν καλύπτει πλήρως την δαπάνη που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις ποιότητας και ασφαλείας, όπως αυτά προκύπτουν από επιστημονικές μελέτες, των οφθαλμικών φακών και των σκελετών του βοηθήματος που χρησιμοποιούν.
Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως αυτή την βιώνουμε καθημερινά ως πολίτες τόσο στην δημόσια περίθαλψη όσο και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη (αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, διαφορά από την υποχρεωτική συνταγογράφηση γεννόσιμων, έλλειψη σημαντικών φαρμάκων από την αγορά), δεν αναβαθμίζετε αλλά αντιθέτως υποβαθμίζετε. Οι ασφαλισμένοι προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε αποτελεσματικότερες λύσεις και θεραπείες, ταλαιπωρούνται και αρκετά συχνά αναγκάζονται να επωμιστούν το οικονομικό κόστος.

Ας μιλήσουμε με απλά νούμερα τώρα. Σύμφωνα με επίσημο δημοσίευμα του ΕΟΠΥΥ στον τύπο η δαπάνη του οργανισμού για τα οπτικά ήταν 47 εκατομμύρια ευρώ ενώ ταυτόχρονα παραμένουν σε εκκρεμότητα 95000 αιτήματα δηλαδή άλλα 9,5 εκατ. Ευρώ, σύνολο 56,5 εκατ. Ευρώ για το 2017. Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπετε 45 εκατ. Ευρώ δηλαδή σύμφωνα με τα δεδομένα του προϋπολογισμού 115000 ασφαλισμένοι θα εξαιρεθούν του δικαιώματος της παροχής οπτικών ειδών ή το κόστος των 11.5 εκατ. Ευρώ θα το επωμιστούν οι επαγγελματίες (οπτικοί και οπτικοί οπτομέτρες) με την γνωστή μέθοδο του clowback. Τα 45 εκατ. του προϋπολογισμού στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε 450000 ασφαλισμένους ανά έτος.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι ανάγκες του πληθυσμού σε βοηθήματα της όρασης μέχρι το 2050 θα αυξάνετε διαρκώς συνεπώς ο μειωμένος προϋπολογισμός είτε θα αποκλείει μερίδα ασφαλισμένων ή το κόστος θα το επωμίζονται οι επαγγελματίες όπως ως γνωστό οι περισσότεροι κλάδοι υγείας. Στην πραγματικότητα οι 450000 διατακτικές των ασφαλισμένων αναλογούν σε 0.78 συνταγές ανά οπτικό κατάστημα την ημέρα.

Ας αναλογιστούμε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά εάν αυτό το νούμερο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μια μετριοπαθής κατά τα άλλα πρόβλεψη ότι οι πραγματικές ανάγκες είναι 650000 διατακτικές ανά έτος ήτοι 65 εκ. ευρώ θα μεταφραστεί σε αναδρομικό clowback 30% έτσι όλα είναι ξεκάθαρα, δηλαδή απώλεια 20 εκ. ευρώ από ταμεία των επιχειρήσεων μας.
Αναρωτώμαι πόσο σώφρον είναι άραγε να συνάψει κανείς σύμβαση με έναν φορέα ο οποίος χρωστά ακόμα της ληξιπρόθεσμες οφειλές του από το 2010, με έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα με τα διαρκή πήγαινε έλα στους φορείς προκειμένου να εξασφαλίσω όχι την πληρωμή αλλά την μη παραγραφή των οφειλόμενων, γιατί;
Γιατί;


Ηλίας Σαπουνάκης
Οπτικός - Οπτομέτρης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4