Μάιος -  Μήνας Ευαισθητοποίησης σχετικά με την Υπεριώδη Ακτινοβολία.

Η εκτεταμένη έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες (UV) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια, γι’αυτό το Prevent Blindness, ο παλαιότερος οργανισμός υγείας και ασφάλειας των ματιών, έχει δηλώσει τον Μάιο ως Μήνα Ευαισθητοποίησης σε σχέση με την Υπεριώδη Ακτινοβολία. Η ομάδα αυτή επιδιώκει να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο που εγκυμονεί η ακτινοβολία αυτή. «Ηλιακά εγκαύματα του κερατοειδούς» (φωτοκερατίτιδα), ασθένειες όπως ο καταρράκτης και οι καρκίνοι των ματιών είναι ορισμένα από τα προβλήματα που προκαλεί η UV ακτινοβολία.

Το Prevent Blindness προσφέρει μια ποικιλία δωρεάν πόρων για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία για να διατηρήσει την όραση υγιή, συμπεριλαμβανομένων των ενημερωτικών δελτίων και μιας ειδικής ιστοσελίδας στη διεύθυνση: PreventBlindness.org/sun-and-vision. Διατίθενται επίσης κοινόχρηστα γραφήματα για την προστασία από τον ήλιο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), πολλοί παράγοντες καθορίζουν την ποσότητα έκθεσης σε υπεριώδεις ακτινοβολίες όπως

Γεωγραφία - Οι ακτίνες UV είναι ισχυρότερες σε περιοχές κοντά στον ισημερινό.

Υψόμετρο - Τα υψηλότερα υψόμετρα έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία επειδή υπάρχει λιγότερη ατμόσφαιρα για την απορρόφηση των ακτίνων UV

Ώρα του έτους - Η γωνία του ήλιου σε σχέση με τη Γη ποικίλλει ανάλογα με την εποχή. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν στη γη με πιο απότομη γωνία, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ώρα της ημέρας - Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πιο έντονη το μεσημέρι όταν ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι καλή ιδέα να παραμείνετε σε κλειστούς χώρους κατά τις ώρες αιχμής του ήλιου από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Καιρικές συνθήκες- Ακόμα και κάτω από την κάλυψη σύννεφων, είναι πιθανό να βλάψετε το δέρμα και τα μάτια σας και να προκαλέσετε μακροχρόνιες βλάβες.

Αντανάκλαση - Επιφάνειες όπως χιόνι, άμμος, πεζοδρόμιο, γρασίδι ή νερό μπορούν να αντανακλούν μεγάλο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει σε αυτά.

Το να φοράτε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία και μεγάλο καπέλο είναι η καλύτερη προστασία από τις ακτίνες UV. Το Prevent Blindness συνιστά την επιλογή γυαλιών ηλίου για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους τα οποία:
prevent blindess

  • να μειώνουν το έντονο φως
  • να φιλτράρουν το 99-100% των ακτίνων UV
  • να είναι άνετα στη χρήση
  • και να μην παραμορφώνουν τα χρώματα

"Ανεξάρτητα από τον καιρό, είναι σημαντικό να φοράμε πάντα γυαλιά που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία όταν είμαστε έξω για να προστατεύσουμε τα μάτια μας και να σώσουμε το βλέμμα σας για τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Jeff Todd, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Prevent Blindness.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστασία των ματιών από υπεριώδεις ακτίνες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα του Prevent Blindness στο PreventBlindness.org/sun-and-vision.

Author: Daniel Feldman
Source: Optical Jurnal

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4