Είναι επικίνδυνη η χρήση του botox στην ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια;

Διαβάστε ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση του προσώπου..

Πιο αποτελεσματικά αντιμετωπίζονται τα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο τα τελευταία χρόνια, χάρη στη βελτίωση των τεχνικών στις χειρουργικές επεμβάσεις και της επιστημονικής γνώσης. Μία από τις πιο γνωστές τεχνικές για την διόρθωση των ρυτίδων είναι η χρήση του botox, το οποίο χρησιμοποιείται από το 1987 για τη θεραπεία του βλεφαρόσπασμου και από το 1992 σε αισθητικές διορθώσεις.

Είναι όμως επικίνδυνη η χρήση του botox στην ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια; «Η πρώτη χρήση του botox στον κόσμο έγινε από οφθαλμίατρο, και, παρόλο που σήμερα η διαδικασία αυτή θεωρείται τόσο συνηθισμένη και απλή ώστε να εφαρμόζεται σε ορισμένες χώρες ακόμη και από νοσηλευτές, εμείς οι οφθαλμίατροι πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του botox στους ευαίσθητους ιστούς της περιοφθαλμικής περιοχής (βλέφαρα, κατώτερο τμήμα του μετώπου) πρέπει, ιδανικά, να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο ο οποίος είναι περισσότερο εξοικειωμένος με την ανατομία και τη μετεγχειρητική φροντίδα των περιστατικών αυτών» επισημαίνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Δρ. Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση του προσώπου; Οι πιο γνωστοί είναι η έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα. Οι υπεριώδεις ακτίνες μάλιστα προκαλούν σοβαρή, χρόνια φθορά του δέρματος. Επίσης, με το πέρασμα του χρόνου παρατηρείται μία απώλεια πληρότητας και στρογγυλάδας των περιγραμμάτων του προσώπου σε σχέση με τα πιο νεαρά άτομα, οι μαλακοί ιστοί χάνουν την έμφυτη ελαστικότητά τους, «τεντώνουν» λιγότερο αποτελεσματικά το πρόσωπο και τελικά βαραίνουν τόσο που φαίνονται σαν να «κρέμονται». Παράλληλα, οι μυς του προσώπου έχουν την ιδιαιτερότητα να ενσωματώνονται στο δέρμα, με απώτερο αποτέλεσμα την ανάπτυξη «υπερδυναμικών» ρυτίδων που προκύπτουν από τις συνεχείς κινήσεις του προσώπου (ρυτίδες έκφρασης).

Τέλος, στους πιο “ώριμους” ανθρώπους οι οστεώδεις και χόνδρινες δομές εκφυλίζονται και ατροφούν, με αποτέλεσμα τη μείωση του προφανούς όγκου του προσώπου ή την παραμόρφωση δομών όπως η ρινική άκρη. Αυτές οι αλλοιώσεις δύσκολα διορθώνονται και αυτό θα έπρεπε να επισημανθεί στους ασθενείς πριν από οποιαδήποτε επέμβαση.
Από τα πρώτα «σημάδια» γήρανσης που παρουσιάζονται στο πρόσωπο είναι αυτά στο πολύ λεπτό και ευαίσθητο δέρμα των βλεφάρων. Σύμφωνα με τον καθηγητή η χρήση του botox αποτελεί λύση, αρκεί ο γιατρός να έχει λεπτομερή κατανόηση της αισθητικής ανατομίας του προσώπου και ειδικά των μυών γύρω από τα μάτια, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι επιπλοκών και να είναι αποτελεσματικότερη η εφαρμογή του.

Πρώτα απ’ όλα όμως, ο γιατρός πρέπει να αποφασίσει τι είναι αυτό που φταίει και στη συνέχεια ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος διόρθωσης, καθώς η τάση να επιλέγεται μία τεχνική και να εφαρμόζεται σε όλα τα περιστατικά είναι εντελώς λανθασμένη και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, το botox :
• Χρησιμοποιείται συνήθως για τη διόρθωση των ρυτίδων στο επάνω μέρος του προσώπου (μέτωπο, περι-οφθάλμια περιοχή), αλλά και σε πολλές περιπτώσεις διόρθωσης «υπερδυναμικών» ρυτίδων σε άλλα μέρη του προσώπου.
• Προκαλεί επιλεκτική και παροδική χημική αποδυνάμωση κάποιων μυών του προσώπου και συνεπώς του υπερκείμενου δέρματος.
• Για να επιτευχθεί το ιδανικό αισθητικό αποτέλεσμα, πρέπει ο γιατρός να λάβει υπόψη του κάποια γενικά χαρακτηριστικά όπως και τις ελαφρές διαφορές σχήματος και αναλογιών, μεταξύ γυναικείων και ανδρικών προσώπων.
• Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η πιθανή υπερδιόρθωση με botox κοντά στην περιοχή των βλεφάρων μπορεί να προκαλέσει βλεφαρόπτωση. Αυτή η συνήθως προσωρινή επιπλοκή μπορεί ωστόσο να προκαλέσει προβλήματα όρασης εάν προστεθεί σε προϋπάρχουσα ελαφριά πτώση βλεφάρου.

Επίσης, αντιαισθητική μπορεί να είναι μια πολύ καλή εφαρμογή botox που δεν δίνει όμως συμμετρικό σχήμα και στα δύο μάτια.

Όμως, με τη χρήση του Botox μπορούν να διορθωθούν βαθιές ρυτίδες -οι οποίες μάλιστα υποχωρούν σε μερικές μέρες μόνο, ενώ με άλλες θεραπείες ξαναεμφανίζονταν μετά από 2-3 μήνες- ακόμα και οι ενοχλητικές οριζόντιες ρυτίδες ή ζάρες στο κάτω βλέφαρο μετά από βλεφαροπλαστική επέμβαση.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η θεραπεία με botox διαρκεί 3-6 μήνες. Στη συνέχεια πρέπει να επαναληφθεί, προκειμένου να διατηρηθεί η αισθητική του δράση (2-4 φορές το χρόνο).
Σε κάθε περίπτωση, συζητήστε με τον ειδικό πλαστικό χειρουργό ή τον εξειδικευμένο χειρουργό-οφθαλμίατρο για τις μοντέρνες εφαρμογές του botox και την πιθανότητα εφαρμογής τους στη δική σας περίπτωση.

Πηγή: protothema.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4